اگر شما مدتی از خودرو استفاده داشته اید، حتما با پدیدهی برق دزدی و مشکلات خرابی باتری خودرو برخورد کردید. برق دزدی ماشین یک اصطلاح عامیانه ست با این منظور که یک وسیله در خودرو وجود دارد که وقتی خودرو خاموش است، نیز در حال مصرف انرژی باتری خودروست و سبب تخلیه شارژ و آسیب رساندن به آن میشود.
این موضوع به تدریج باعث استهلاک باطری خودروی شما میشود و آن را از کار می اندازد .
ممکن است به فکر تعویض باتری خودرو خود افتاده باشید. اما باید بدانید، تا مشکل اصلی حل نشود، تعویض باتری فایدهای نخواهد داشت و روند خراب شدن باتری ادامه خواهد داشت.
علت برق دزدی خودرو چیست؟
برق دزدی ماشین به دلایل متعددی اتفاق میافتد، مثلا ایجاد مشکل در سیستم برقی ماشین یا ایجاد اختلال در عملکرد کویل و وایر شمعها ممکن است باعث برق دزدی در خودرو شود.
وظیفهی کویل در خودرو، تقویت ولتاژ برقی است که از باتری گرفته شده است. زیرا برق 12 ولتی توان ایجاد جرقه در شمعها را ندارد و نمیتواند نیروی لازم را برای سوختن در داخل سیلندر تامین کند. به همین علت سیستم برقی خودرو طوری طراحی شده است که جریان برق 12 ولتی را به کویل میرساند تا این قطعه با اختلاف ولتاژ بسیار بالای 20000 ولتی جریان برق را به وایر شمعها برساند و عملیات جرقه زنی و نیروی احتراق داخل سیلندرها تامین کند .
اگر کویل ایراد داشته باشد، جرقه به بدنه برخورد می کند و به وایرها نمیرسد. در صورت ایجاد مشکل در باتری خودرو و یا اتصالات همراه آن، تقویت ولتاژ برق توسط کویل به درستی صورت نمیگیرد. در این مواقع احتمال اینکه کویل و وایر شمعها دچار برق دزدی شده و باتری را تخلیه کند افزایش می یابد.
شما می تونید دیگر دلایل تخلیه شارژ باتری را در مقاله دلایل خالی کردن باتری بخوانید.
برق دزدی از کدام قطعه است؟
همان طور که گفتیم برق دزدی به دلایل متعددی رخ میدهد. اما شایعترین دلیل آن به خاطر استفاده از ضبط، رادیو، دزدگیر، قفل مرکزی، کویل و وایر است. اگر بخواهید دقیقا تعیین کنید که برق دزدی از سمت کدام قطعه صورت گرفته است، از روشهای گوناگونی میتوانید استفاده کنید.
روش های تشخیص برق دزدی
1. استفاده از لامپ
یکی از روشهایی که برای تشخیص برق دزدی در ماشین کاربرد دارد استفاده از یک لامپ کوچک است.
برای این منظور باید یک لامپ کوچک 2 ولتی و یک سیم دو رشتهای نازک مخصوص لامپ را تهیه کنید. سرقطب مثبت سیم را به قسمت سربی لامپ متصل کنید و سر دیگر آن را روی پایانهی مثبت لامپ وصل کنید.
سر منفی سیم را به سرپیچ لامپ وصل کنید و سر دیگر آن را به پایانهی منفی باتری وصل نمایید. شما با این روش لامپ را به صورت متوالی بین سر باتری و قطب باتری قرار میدهید. در این صورت جریان الکتریکی مصرفی در مدارها بعد از گذر از لامپ به مصرف کنندهها میرسد.
نور لامپ وجود برق دزدی را مشخص میکند. اگر لامپ روشن نشود و یا نور کمی داشته باشد، یعنی برق دزدی در خودرو صورت میگیرد.
حالا که وجود برق دزدی در ماشین مشخص شده، باید به رفع ایراد آن پرداخت. یعنی باید فیوز یا سوکت مدار را در مدارهای مختلف جدا کنید و جایگاه تقریبی برق دزدی را تعیین کنید. با این روش نمی توان به طور دقیق علت برق دزدی را مشخص کرد.
2. استفاده از آمپرمتر
در این روش به جای لامپ از آمپرمتر استفاده میشود. بعد از آن باید ولتاژ تغذیهی تمام مدارهای الکتریکی مستقیم به خودرو را به نوبت قطع نمایید. هنگام قطع هر کدام از مدارها، اگر جریان قطع شود و آمپرمتر عدد صفر را نشان داد، میفهمیم که آن مدار و دستگاه های متصل به آن مشکل دارد.
به طور کلی برق دزدی مشکل مشترکی است که ممکن است در هر خودرویی فارغ از مدل و نوع آن رخ بدهد. تشخیص برق دزدی و رفع آن بسیار ضروری است. زیرا عدم رسیدگی به آن باعث آسیب به باتری خودرو و دیگر تجهیزات الکتریکی ماشین میشود و هزینههای سنگینی را در پی خواهد داشت.
ما در اینستاگرام نیز یک پست درمورد روش های تشخیص برق دزدی گذاشتیم اگر دوست داشتید می تونید اونجا اطلاعات بیشتری نیز کسب کنید.