سیستم صوتی یکی از پرطرفدارترین قطعات خودرو در بین ماشین بازها محسوب میشود. البته اگر به فکر گوش دادن یک موزیک با کیفیت یا حتی پادکست در خودرو هستید، داشتن یک سیستم صوتی مناسب میتواند به شما کمک کند. در این مقاله میخواهیم شما را با انواع سیستم صوتی ماشین آشنا کنیم و تاثیراتی که سیستم صوتی بر باتری ماشین میگذارد را با هم بررسی کنیم.
انواع سیستم صوتی ماشین
بطور کلی 2 نوع اصلی از بلندگوهای خودرو وجود دارد: بلندگوهای کامپوننت و بلندگوهای کامل(یا کواکسیال). هر کدام از این نوع بلندگوها از درایورهای مختلفی برای تولید صدا استفاده میکنند. درایورها وسایلی هستند که انرژی الکتریکی را به امواج صوتی تبدیل میکنند. در ادامه به بررسی بیشتر این دو نوع سیستم صوتی میپردازیم.
سیستم کامپوننت ماشین
3 نوع اصلی درایور برای این نوع سیستم وجود دارد: توییتر، میان رده و ووفر. توییترها صداهای با فرکانس بالا مثل زنگ، سنج و سوت را کنترل میکنند. ووفرها صداهایی با فرمانس پایین مثل نتهای باس را تولید میکنند. دروایورهای میان رده صداها را بین فرکانسهای بالا و پایین پخش میکنند، به همین دلیل این نوع درایور را به عنوان درایور میان رده شناخته میشود.
درایورهای ووفر و توییتر را میتوان برای صداهای با فرکانس فوقالعاده پایین و خیلی بالا استفاده کرد. اول اینکه ساب ووفرهای خودرو فقط با فرکانسهای صدای بسیار پایین سروکار دارند. وقتی به نظر میرسد درام باس یا نتهای باس در یک آهنگ به سینه شما میکوبد و اطراف را تکان میدهد، احتمالا این موارد تاثیراتی و صداهایی هستند که از سمت ساب ووفر میآیند.
در مرحله بعد، توییترهایی که با صداهای با فرکانس بسیار بالا سروکار دارند را داریم. درایورهای بلندگوهای کامپوننت از یکدیگر جدا هستند و میتوانند در قسمتهای مختلف خودرو قرار گیرند. برای مثال، ووفرها و یا سیستمهای میانرده ممکن است در کنارههای درها قرار بگیرند، توویترها ممکن است نزدیکتر به داشبودر باشند و احتمالا یک ساب ووفر هم در صندوق عقب قرار بگیرد.
سیستم کواکسیال
سیستمهای کواکسیال محبوبیت بیشتری نسبت به سیستمهای کامپوننت دارند و رایجتر هستند. این نوع سیستمها معمولا شامل یک ووفر هستند که یک توییتر روی آن قرار میگیرد. ووفر صداهای با فرکانس پایین تا متوسط و توییتر صداهای با فرکانس متوسط به بالا را کنترل میکند.
از آنجایی که درایورهای سیستم کواکسیال متصل هستند، صداهای همه فرکانسها از یک نقطه به گوش میرسد.
تفاوت بین سیستم کامپوننت و کوکسیال
کامپوننت
- معمولا صدایی با کیفیت بهتر نسبت به کواکسیال تولید میکند.
- به طور کلی گرانتر از کواکسیال است.
- نصب سختتری دارد.
- به کراس اوور نیاز دارد.
کواکسیال
- معمولا کیفیت پایینتری نسبت به کامپونت دارد(اگر جه برخی از آنها میتوانند خیلی خوب بنظر برسند).
- به طور کلی ارزانتر از کامپوننت است.
- نصب راحتتر از کامپوننت دارد.
- نیازی به کراس اوور ندارد.
با توجه به تفاوتهایی که در بالا باهم بررسی کردیم میتوانید یکی از انواع سیستم صوتی ماشین را برای خودروی خود انتخاب کنید و از آن برای گوش دادن به آهنگهای مختلف خود در خودرو استفاده کنید.
اگر برای خرید سیستم صوتی نیاز به اطلاعات بیشتری دارید و چندان با قطعات سیستم صوتی آشنایی ندارید، میتوانید از مقاله “راهنمای خرید سیستم صوتی” استفاده کنید. در این مقاله به بررسی انواع قطعات مورد نیاز برای سیستم صوتی پرداختهایم و قسمتهای مختلف آن را بررسی کردهایم که میتوانند به شما برای خرید بهترین سیستم صوتی کمک کنند.
تاثیرات سیستم صوتی به باتری ماشین
در ادامه میخواهیم به این موضوع بپردازیم که نصب سیستم صوتی چه تاثیراتی میتواند روی باطری خودرو داشته باشد. درواقع هر نوع خودرویی نیازمند نوعی باتری خاص با آمپراژ خاص است که مناسب سیستمهای الکتریکی و راهاندازی موتور است.
درصورتی که لوازم الکتریکی جدیدی مثل سیستم صوتی روی خودرو نصب کنید، نیاز است تا از باتری قویتری استفاده کنید.
درواقع سیستمهای صوتی معمولا نیاز به برق بیشتری دارند و درصورتی که شما از همان باتری اولیه خودرو استفاده کنید، میتواند موجب کارکرد ضعیفتر باتری و لوازم الکتریکی خودرو شود و حتی باعث آسیب دیدین لوازم الکتریکی خودرو شود.
درصورتی که میخواهید سیستم صوتی روی خودروی خود نصب کنید و اطلاعات کافی درباره باتری مورد نیاز آن ندارید، پیشنهاد میکنم حتما مقاله “باتری مناسب سیستم صوتی” را مطالعه کنید. این مقاله به شما برای انتخاب باتری مناسب برای سیستم صوتی کمک میکند.
خیلی ممنونیم که تا آخر این مقاله با ما همراه بودید. امیدواریم طی این مقاله توانسته باشیم تا شما را با انواع سیستم صوتی ماشین آشنا کنیم. خیلی خوشحال میشویم که نظرات خود را در زیر همین پست برای ما ارسال کنید و تجربیات خود را در زمینه سیستمهای صوتی با ما در میان بگذارید.
منبع: